Raktár

Élet nem egy habostorta, csapásokat kapunk, csapásokat adunk. A raktár és ami mögötte van, oroszok a spájzban, Mein Kampf valahol a polcon, anyaghiány. Wow és foci, az előbbi csak hivatalos, utóbbi csak világszínvonalú.

Friss topikok

Linkblog

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Faith - Quel Thalas

http://faith-guild.wowstead.com/

Cataclysm end game, avagy a raidelés, jó ez igy nekünk?

2011.10.16. 00:20 | Sas882 | Szólj hozzá!

A World of Warcraft legnagyobb nimbuszú része, a mindenkori end game tartalom, ezen belül a raid, ami az adott bossokkal való harcot jelenti, az itt elért sikerek mutatják, hogy egy guild ill. egy játkos hol tart, legalábbis azoknak fontos ez, akiknél a pve tartalom elsőbbséget élvez a pvp vel szemben.

Ennek a lebonyolítása, szervezése, összetétele az idők folyamán, mondhatni kiegészítőről kiegészítőre változott, más volt az alapjátékban, más lett a The Borning Crusade kiegészitőben, szintén változott a The Wrath of The Lich King cimű részben, s ismételten változtak a szabályok a Cataclysm megjelenésével.

Az adott forumokon nyilvánvalóan lekövethető, hogy miért is van úgy, ahogy most van, ami szerintem az eddigi legrosszabb, mielőtt kifejteném, hogy miért is, röviden leírnám, hogy milyen is volt, onnatól, hogy én megismerkedtem a játéknak ezzel a részével, azaz a The Burning Crusade kiegészítől.

The Burning Crusade raid

A raidek méretét visszavették a 40 főről 25 fősre, a legtöbb raid ugyanis ennyi embert igényelt maximum az alapjátékban, a TBC ben igy csökkent a létszám, a raidek majdnem mindegyike 25 fős volt, kivéve Karazhan, ami 10 fős volt, ez volt a belépő szintű riad, annak ellenére, hogy szerintem a mai napig az egyik legjobban eltalált instance.

Ide elég volt 10 ember, alapjáraton 2 tank, 3 healer, 5 dps, 12 boss, ebből volt ami opcionális, az akkor menő Tier4 set darabjait is dobta, a kesztyűt és a sisakot.

Token formában Gloves of the Fallen Champion és Helm of the fallen Champion, ez utóbbit természetesen az end boss.

A felszerelések item levelje 115 volt, tier set felszerelés 120, megszerezni csak innen lehetett, az akkori Justice Points vendortól nem, G'eras Shattrathban árulta dolgait, innen is lehetett azért öltözködni.

A kesztyű és a sisak tehát megvolt egy 10 fős raidből, de aki többet akart, annak bizony úgy kellett számolnia, hogy olyan közösséghez érdemes tartozni, ahol van igény 25 fős raidekre ( mondjuk ez akkoriban nem volt kérdés), ugyanis a vállas, a chest, és nadrág már olyan helyen volt elérhető, ami csak 25 fősben teljesíthető.

Grull' Lair volt az egyik, itt két boss található, a névadó Grull és országos haverja Maulgar a kistanácsával, ha ők ketten megfeküdtek megvolt a a set két darabja is,

a nadrág és a vállas, természetesen volt más jutalom is, ezek item levelje egy kicsivel magasabb volt, mint a 10 fős Karazhanban, 125.

A páncélt, hogy teljes legyen a set, egy másik helyen lehetett megszerezni, szintén csak 25 fős raidben, egy hirhedt pit lord megölése kellett hozzá.

Magtheridon's Lair

semmi extra, egy boss, mondhatni ezek is belépő insták voltak, az akkori guild, amiben játszottam a rogue -gal simán teljesítette.

Továbblépve a fejlődés, a lootszerzés rögös útjain immár a következő azaz a Tier5 set megszerzése volt a cél, erre két helyen volt lehetőség:

Serpentshrine Cavern

Ez már a Tier 5 helyszíne, csak 25 fősre méretezett, 6 boss, 128-138 item szintű droppok, fejes, kesztű, gatya token, a többi rész egy másik helyen volt elérhető

The Eye

itt a vállas és a páncél/mellvért volt a szerencsések jutalma, meg akik ügyesek voltak, ez a hely, azért már nem belépő szint, emlékeim szerint jóval nehezebb volt, mint az előző helyek, ja igen, ez is 25 fős, semmi 10 fős bohóckodás.

A következő fokozat a Tier 6, szintén két helyszín, a hangulatos Hyjal Summit és

Black Temple, az ide való bejutáshoz voltak kritériumok, quest formában, illetve itt azért elbeszélgettek a rutintalanabb raidelőkkel, Hyjal kicsitt könnyebb volt, szintén 25 fős raid volt mind a kettő, ahogy Sunwell Plateau is, ahol valami ötlettől vezérelve övet, cipőt, karvédőt is lehetett szerezni a meglévő set itemekhez, a brutális lootokról már nem is beszélve.

Megemlítendő egy patchel érkező raid is, Zul'Aman, ami viszont 10 fős volt, kiegésziteni hivatott a lemaradókat, bár akkoriban annyira nem volt divat a pug raidelés, még a BC végén is szerintem max Karazhan volt ami lement puggal, az összes többi csak guild szinten volt elérhető, aki tehát valami eredményt akart elérni, az csatlakozott ilyen olyan guildhez, lehetőleg olyanhoz, ahol mentek is a raidek, amint látszik 25 fősben.

 

Wrath of The Lich King

az új kiegészítő már változást hozott a raidelés terén, az elérhető raideknek volt 10 fős és 25 fős változata is, ez elöször három helyszínt érintett

Naxxramas

The Obsidian Sanctum

The Eye of Eternity

Tier 7 hez itt kellett jól működni, igaz a Tier 7 igy nem valós, mert értelemszerűen más loot volt a 10 fősben és más a 25 fősben, az egyik item level 200 volt, a másik item level 213, Anub'Rekhan lootjai:

10 fő

25 fő

nem egy olyan őrült nagy különbség, mégiscsak hangulatosabb 25 fővel raidelni, legyen is meg a jutalma.

Fostos még megjegyezni, hogy külön lock vonatkozott a 10 és 25 raidre, azaz volt lehetőség mindkét változatott meglátogatni egy reseten belül, aki ráért vagy volt kedve.

Ulduar

ez volt a következő állomás, szintén 10 és 25 fős elérhetőség, 219 illetve 226 item level, szép, érdekes és nehéz raid, talán a kiegészítő legnehezebb része, néhány bossnál opcionális hard mode, ami extra lootot nem ad, de achievementbe beleszámit.

Trial of the Crusader

Icecrownban "felépített" raid, ahol megint új szabályozás lépett életbe, megmaradt a 10 és 25 fős változat, azonban bejött az un. heroic (hc) mód, ez valamivel nehezebb harcokat jelentett, emlékeim szerint a mechanizmusokban nem volt különbség, de lehet már rosszul emlékszem.

Az egész raid 5 bossból állt, semmi trash, tulajdonképpen jöttek a bossok egymás után, heroic mód onnatól lett elérhető, ha normálban sikerült végigmenni.

A lootok 232 és 258 között mozogtak, úgy megcsinálva, hogy a sima 10 fős 232 iltemlevel, a hc 245, a sima 25 fős, 245, a hc 258. Tehát elérhető volt a 10 főst kedvelőknek is a 25 fős tartalom egy része.

Icecrown Citadel

Az utolsó raid - Ruby Sanctum valóban később jött, de csak 1 boss - összecsapás a főellenséggel, 13 boss, 10 és 25 fős változat, normal és heroic nehézségi szint, heroic csak akkor kapcsolható, ha egyszer legalább végigmentünk rajta. A cuccok 251 szinttől, 277 es szintig, plusz egy legendary fegyver. Azaz a recept ugyanaz, mint az Colosseumnál, tolhattad 10 fősben, még abban a resetben 25 ben is, ha volt kedved, hiszen 13 boss + trash azért nem volt rövid, már amikor minden boss bent volt, számomra a legtöbbet látogatott hely volt, a raidelések folyamán.

A nerf, azaz a segitség is elég egyedi volt, elöször +5% segitséget kaptak a játékosok, tulajdonképpen a fős statokra, dmg, hp, heal, ami aztán felment 30%, tehát érezhetted magad igazán pengének, hogy mekkor dps, hps tudsz kitolni, esetleg az említett Ruby Sanctumban ért a meglepetés, ahol nem volt ilyen buff, ami egyébként kapcsolható volt, mint a hc mód bossonként( ez ujdonság volt).

A kiegészítő végefelé sok pug indult, még 25 fősben is, divatos lett a gdkp run, azaz a fizetős lootolás, illetve a pénz elosztása a résztvevők közül, hosszú idő után a szélesebb tömegek is elérhették az end contentet, igaz egy Lich King kill már nem igazán volt benne, de az első 4-6 boss igen egy átlagos pugban.

4 karakterrel jártam ide párhuzamosan, ebből kettő még 80. szinten ölte is LK-t, nekem az egyik legjobb insta volt, s marad is, ahogy nézem.

Cataclysm

Indulásnak  - Baradin Hold nélkül - 3 helyen lehetett raidelni, Blackwing Descent,

Bastion of Twilight és Throne of the Four Wings, különböző helyszineken voltak ezek az insták, 13 boss + 1 ráadás, megfelelő nehezség ( a nerfig ), 10 és 25 fős változat, normal és heroic nehézség, heroic akár bossonként is kapcsolható, élvezetes harcok, minden adott volt a sikerre vagy mégsem?

Kicsit változott ugyanis a felállás, először is boss id lock volt, nem insta, azaz ha egy bosst megöltél mondjuk 25 fősben, akkor már 10 ben nem tudtad megölni, csak egy hét múlva(reset után), azaz nem lehetett menni 10 fős és 25 fős run egy héten belül, választani kellett, ehhez jött még az igazi baromság, hogy a lootok szintje - item level - megegyezik!!! 10 és 25 fősben, a különbség csak abban van, hogy 10 fősben 2 tárgyat dob egy boss, 25 ben 5 db.

Jelenleg itt tartunk, ez a szabályrendszer él a legújabb raiden is Firelands en is, ugyanaz a loot, nincs lehetőség külön menni 10 vagy 25 főst, ami azért is visszás itt, mert összesen 7 boss van, ami normal módban 1 raid alatt - kb. 3 óra - minimum 6/7 ig, azaz Ragnarosig ölhető még az átlagos csapatoknak is.

Mint olvasható, már az ismertetőben is megfogalmaztam néhány kritikát, hogy szerintem mi a rossz, össze is szedném, úgy jobban látszik, jobban értelmezhető:

- külön loot 10 és 25 fős raiden, úgy mint ICC ben, azt a mintát követve

véleményem szerint játékélményben óriási a különbség a két változat között, a 25 fős raidelés lényegében egy monumentális csata látszatát kelti, sok egyén harcát egy adott ellenség ellen, szinte a játék összes kasztja képviselteti magát, sokkal jobban illik a játékhoz, másrészt nincs is annyira kihegyezve a teljesítményre - elfér néhány gyengébben teljesítő játékos is, főleg dps posztokon - mint a 10 fős, ami leginkább egy instázáshoz hasonlítható. Jobban variálható a setup, ennek ellenére, bizonyára sok egyéni döntés miatt - " nem játszok bénákkal; csak a haverokkal megyek" - a 10 ben raidelő guildek száma megnőtt, sőt még ott is mennek inkább 2-3 csapattal, ahol ki tudnának állítáni egy fullos 25 fős csapatot, nyilvánvalóan ha a loot nemcsak több lenne, hanem jobb is, akkor ez a tendencia visszafordulna a jó irányba.

- külön reset 10 és 25 fős módban, azaz nem boss id, hanem raid

szerintem nagyon jól működött ez az előző kiegészítőben, igy meglenne a lehetőség mindenkinek, lehet menni csak a haverokkal 10 ben, s lehet az egész guilddel 25 ben, esetleg a "penge" haverokkal 10 hc ben, a guilddel meg 25 ben, egy reseten belül, főleg a Firelandsnél lenne ez jó, nemcsak egy napot játszanál a main karaktereddel:)

Számomra ez a két dolog, amit megváltoztatnék, illetve visszacsinálnék, ez lenne a legkönnyebb mód, de természetesen létezik egy nehezebben járható út is, az a recept, ami BC ben volt, külön instákat csinálni 10 fősre és 25 fősre, akár meg is egyezhet a loot minősége, de bizony tárgyak csak a 25 fősből elérhetőek, ez nyilvánvalóan nagyobb munka Blizzardnak, s a 10 fős raidek híveinek panaszától lenne hangos az összes fórum, de azért nagyon is jól működött ez anno, sokkal nagyobb értéke volt egy Lady Vashj killnek, mint jelenleg annak, hogy megölted Cho'gall -t.

Jelenleg ezekre a változásokra esély sincs, a készítők teljesen más irányban képzelik el a raidelést a jövőben, bevezetésre kerül a Raid Finder, ez szerintem egy zsákutca, nem lesz más, mint időpazarlás, aki már pugolt, az tudja, hogy mi van ott, mennyi "jó képességű" játékos fog ott tobzódni, kb. olyan, akiket egy értlemes guild két hét próbaidő után kidob, de jó esetben fel sem vesz, másrészt hova kell alázni a bossokat, hogy egy ilyen csapat, ahol nincs hang, de még írásbeli kommunikáció sem le tudja verni, lehetőleg elsőre.

Csak magamat tudom idézni:

"Másrészt aki raidelni akart, az belépett valami guildbe, vállalva az ezzel járó kötelezettségeket, olyanokat, amiket elviselhetőnek tart, aki a minimális elvárásokat sem tudja teljesiteni, az nem hiszem, hogy majd egy pug raidben fogja megcsillantani eddigi rejtett tudását. "

 

Az egész poszt a szerző véleményét tükrözi, nem biztos, hogy én látom jól a helyzetet, s lehet minden úgy jó ahogy van, s az a szar, amiről én azt tartom, hogy jó.

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://raktarbazis.blog.hu/api/trackback/id/tr783306043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása